A csemeték jellemzően 2,5 és 3 éves kor között haladnak át az első tanulási fázison a motorokkal és a kezdő kerékpárokkal, amelyek 10 és 12 colos kerekekkel rendelkeznek. A gyerek kerékpár tekintetében ez az életkor különböző tényezőktől függ, de meghosszabbítható 5-6 éves korig, amikor a tanulási folyamat nagyobb kerékátmérőjű kerekekkel történik. A tanulás hagyományos rendszere sokáig a pótkerekes kerékpárok használata volt, amelyek megismertetik a kicsiket a pedálozás és a fékezés dinamikájával, míg a végső fázisban szembe kell nézniük azzal a kihívással, hogy egy felnőtt segítségével tartsa az egyensúlyát, amíg végül el lehet engedni.

Ez az eljárás kétségtelenül működik, bár mindig számolni kell a lehetséges lila és zöld foltokkal. A gyerek kerékpárnál azonban nagyon fontos, hogy a kicsi döntse el, mikor kezdjen el pedálozni. A felnőttek motiválhatják és bátoríthatják őket, hogy vállalják a kihívást és elkezdjék élvezni a gyerek kerékpár varázsát, de soha ne erőltessük, mert ha nem érzik magukat biztonságban, akkor pont ellentétes hatást keltünk vele, ami késlelteti a tanulást.

Városi kerékpár vagy inkább hegyi bicikli?

Körülbelül 7-8 éves kortól, a fiatalok kezdik úgy látni, hogy a városi kerékpár jóval több, mint egy játék, amivel a járdán és a parkban lehet közlekedni. Különösen, ha a szüleik vagy testvéreik kerékpárosok, akkor vonzódni kezdenek ahhoz, hogy kimozduljanak a környezetükből és kalandokat éljenek át rajta. Azonban nem mindegy, hogy városi kerékpár vagy inkább túrázáshoz használt kétkerekű kerül a kezükbe.

A felnőttekhez hasonlóan, a bicikli típusa a leggyakoribb használattól függ. Ha a gyermek vagy a szülők nem tervezik, hogy elhagyják a városi környezetet, nyugodtan választhatnak városi kerékpárt pótkerék nélkül, sárvédőkkel és egyéb kiegészítőkkel, sőt, akár sebességváltóval vagy anélkül is. Ha azonban kirándulásokra és vidéki utak is tervben vannak, akkor a hegyi kerékpárok ideálisak, amelyek nagyon sokoldalúak, ugyanakkor városi használatra és terepjárásra egyaránt alkalmasak.