Az öntözőrendszerek több elemből állnak össze. Ezek egyik legfontosabb tartozéka a szórófej, ami a vizet adagolja közvetlenül. Leginkább a pázsit esetében ajánlott az alkalmazásuk, a konyhakertekben a csepegtető öntöző hatékonyabb tud lenni. A szórófejek a szelepek után, a zónák csőhálózatára vannak felszerelve. A működés minőségét nagyban meghatározza, hogy ezek milyen távolságra helyezkednek el egymástól, mivel sem a túl sűrű, sem pedig a túl ritka elhelyezés nem ad megfelelő eredményt.

Ebből a kellékből többféle található az esomester.hu webshopban, a választáskor a terület mérete és tagoltsága a leginkább mérvadó paraméter. A termékek eltérnek egymástól, így például különböző a hatótávolságuk, a szórásképességük és a működési elvük is. Mindegyik korszerű modellről elmondható, hogy a szórásuk egyenletes, tehát 5-10 méter távolságba is annyi vizet szórnak, mint a közvetlen közelükbe. A szórófej termékcsaládban találhatóak spray vagy esőztető fajták és rotoros kivitelezésűek, amelyek nagyobb területen is jól teljesítenek.

A hatékony locsoló rendszer kiépítése komplex folyamat

A növényekkel fedett területek esetében, legyen szó kisebb konyhakertekről, pázsitról vagy parkokról, bizony az év forró hónapjaiban el kell látni vízpótlás szempontjából. Egész kicsi területeknél ez megoldható kézileg is, kannával vagy locsolócsővel, a locsoló rendszer már kiterjedtebb helyekre való. Az automata hálózatok lehetnek szórófejesek, fúvócsövesek vagy csepegtetősek. A locsoló rendszer megtervezésével és kialakításával foglalkozik az Esőmester csapata, több évtizedes tapasztalattal.

A munka megkezdése a terv és az árajánlat elfogadást követően kezdődik. Az árat számos tényező befolyásolja, de leginkább mérvadó a terület mérete, elhelyezkedése, esetleges lejtése és a tagoltsága. Ez utóbbi határozza meg, hogy hány zónára lesz szükség. A locsoló rendszer költségeit több olyan nem evidens tényező is befolyásolja, mint amilyen az, hogy gyenge az adott helyszínen a víznyomás, a nehezen ásható talaj vagy több átallást kell készíteni a meglévő burkolatok védelme érdekében.