Ha környezetbarát tüzelési módszert keresünk, a fa jó választás. Némely alkalmazott tüzelőanyagnál veszélyes gázok szabadulnak fel, például kéngáz, fa égésekor azonban nem keletkezik környezetre káros anyag. A fatüzelésű kályhák roppant népszerűek. Rengeteg típus közül választhatunk, mind teljesítmény, mind dizájn tekintetében. A fatüzelésű kályhák közül közkedveltek a hőtárolós darabok.

Előnyük, hogy nem szükséges szüntelenül pótolni a fát, mert a hőtároló blokknak köszönhetően, kisebb aktivitásnál is sokáig szolgáltatják a hőt. Kapható vízteres változatban is, ami a fűtésrendszerre köthető. A víz felmelegszik a tűztér fölötti vizesblokkban és a csöveken keresztül jut el az otthonunk többi pontjára. A fatüzelésű kályhák tűztere általában üveggel ellátott, így élvezhetjük a lobogó tűz látványát. Igen hangulatossá teszi a helyiséget.

A gazdaságos és dizájnos csempe kandalló

A kályhák mellett, hódítanak más rendszerek is, például a több szempontból is ideális csempe kandalló. Sokféle kerámiaburkolattal kapható, színben és formában is széles a kínálat, így biztosan találunk megfelelőt. Kétféle fűtési elvvel működnek. Az egyik, hogy sugárzó hőt adnak az üvegfelületen keresztül. A másik hőleadási mód a konvekciós. A tűztér körül megfelelően kialakított légcsatornák segítségével a hideg levegő beáramlik, majd a szellőzőnyíláson meleg levegőként távozik.

A csempe kandalló előnye, hogyha sokáig fűtjük, a kerámiaburkolat nagyon felmelegszik, amikor pedig a fűtést befejeztük és nem pótoljuk tovább a tüzelőanyagot, akkor is órákon át képes melegíteni. Emiatt gazdaságos választás. Érdemes vásárlás előtt konzultálni egy szakemberrel, hogy garantáltan az otthonunk hőigényének megfelelő berendezést válasszunk. Fontos, hogy ne csak költséghatékony és esztétikai elvárásainknak megfelelő legyen, de biztonságos is. A beszerelést bízzuk hozzáértőre! Ajánlott az égéstermék elvezetőket is évente ellenőriztetni kéményseprő szakemberrel. A csempe kandalló megvételét garantáltan senki nem fogja megbánni!