A whisky fajták világa rendkívül gazdag és változatos, ahol mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő italt. Legyen szó sima, könnyed ír változatról vagy bonyolult, mély skót single maltról, bármelyiket kipróbálhatjuk. Ezen italok legfőbb jellemzője az érlelés során szerzett mélységes ízvilág.
Az érlelés hossza és a hordók típusa (új vagy használt, tölgy, illetve más fafajta) jelentős mértékben befolyásolja az végleges karaktert. Aromajegyeikben a whisky fajták kínálhatnak vaníliát, karamellt, füstöt, gyümölcsöket és fűszereket, attól függően, hogy milyen gabonát használtak és hol készült.
Népszerű és gyakran fogyasztott whisky fajták
A skót whisky fajták 2 fő változata ismert. Maláta (single malt) és gabona (grain). A népszerű márkák közé tartozik a Glenfiddich, Macallan és Ardbeg. Az íreknek is van többféle és általában háromszoros lepárláson megy keresztül, ami simább, finomabb italt eredményez.
Ilyen a Jameson és a Bushmills. Az amerikaiak sem maradtak le ezen nedű előállításáról, idetartozik a bourbon, ami legalább 51% kukoricát rejt, valamint a rozs (rye), ami erőteljesebb ízű. Ilyen a Jack Daniel’s és a Maker’s Mark.