A locsolóberendezés rendkívül takarékos, hiszen nem pocsékolja a vizet, aminek köszönhetően pénzt spórolhat. A felszíni öntözőrendszer alapját kis átmérőjű műanyag csövek alkotják. Ezek a vezetékek közvetlenül a növények gyökereihez szállítják a vizet. Az egyik leggazdaságosabb megoldás, mivel alacsony a párolgási veszteség. A csepegtető berendezés vízkibocsátás tekintetében 20-40 l/h között mozog. A locsolási idő ezzel a technikával elnyújtható, ami előnyös a növényeknek, mivel kevesebb energia befektetéssel jutnak hozzá a szükséges tápanyaghoz.

A felszíni öntözőrendszer időzítővel is ellátható, ami még tovább fokozza a kényelmes használatot. A termék vízcsap hiányában is könnyen működtethető, elegendő hozzá egy esővízgyűjtő vagy víztartály. A karbantartása nem nehéz feladat. A nagy hideg beköszöntése előtt fontos a víztelenítés. Ezt a folyamatot célszerű kompresszoros átfújással végezni. A beszerzését illetően nem lesz nehéz dolga, hiszen a legtöbb szaküzlet polcain jelen van a felszíni öntözőrendszer.

Az öntözőrendszer építése lépésről-lépésre

Minden kerttulajdonos vágyálma egy olyan berendezés telepítése, amivel hosszú évekre meg tudja oldani a vízellátás feladatát. Az öntözőrendszer építése előtt alapos tervezésre van szükség annak érdekében, hogy hatékonyan és takarékosan működjön. A cél az, hogy a zöldövezet egész területén egyenletes vízellátás jöjjön létre. A munkálatokat javasolt nagy tapasztalattal rendelkező szakemberekre bízni. A felmérést követően kap egy árajánlatot, ami ha elfogad, akkor rövid időn belül elkezdődik az árkok kiásása vagy a gyeptéglák kiemelése. Az öntözőrendszer építése mindig minőségi alkatrészekkel történjen!

A szórófejek kijelölése és felszerelése után a süllyesztett szelepdoboz lerakása következik. Ez a doboz tartalmazza a zónákat vezérlő mágnesszelepeket. Ezeket az elemeket egymás mellé szerelik, így kapják meg az úgynevezett szeleposztót, amit általában a vízóra aknába telepítenek. Ha minden csatlakoztatás és kábelezés megtörtént, akkor rákötik a terméket a vízforrásra. Az öntözőrendszer építése során nyomáspróbát végeznek, mielőtt beföldelik a csöveket.